iibise pesast

Monday, July 6, 2009

Lapsed teisest dimensioonist

Eelmisel nädalal oli meie juures külas üks poiss. Kaheksa aastat vana. Lastekodust.

Maailmade kokkupõrget ei osanud ma sellises mahus ette näha ega päriselt ka ära hoida. Ka minu enda jaoks oli ehmatav kogeda, et peale allkirja andmist on meie juures laps, kelle vastu ühelgi täiskasvanul pole inimlikku ja isiklikku huvi. Ei, mitte, et kasvatajad lastekodus oleksid halvad või hoolimatud. Nad lihtsalt teevad oma tööd.

Poiss saabus meile riidepambukesega. Ei ainsatki isiklikumat asja. Isegi hambaharja ostsime esimesel õhtul poest. Pidžaama laenas Lõvipoiss.

Erinevus laste vahel oli see, mida polnud võimalik olematuks muuta. Kogemuste puudumisel ei osanud ka mina piisavalt eeltööd teha.

Muidugi oli ühelt poolt tore viia üks laps esmakordselt elus kinno (Jääeg, mis muud), Mäkki, mänguasjamuuseumisse. Kuid samas hoidis see laps ka esmakordelt pihus tolmuharja ja -imejat, koksis omleti jaoks mune, nägi kolmevärvilist pastat, noppis peenralt maasikaid. Omad lapsed teevad seda ju kõike kuidagi muuseas. Ja Lõvipoiss ei saanud kuidagi aru, miks laps, kes vanuse poolest on ju temast vanemgi, seda kõike kohe ei oska.

Teine suur lõhe on ilmselt kokku võetav pealkirja kirjasõna alla. Tjah, raamatud, mis meie külalise huvi pälvisid, olid pigem kahepoolese Pumpernickli riiulist... * Ajakirja ja raamatu vahe polnud päriselt selge, ka üllatus ta igahommikuse ajalehe peale.** Muide, arvutimängude valdkond oli küll üks neist, kus laps oli täiesti konkurentsivõimeline.

Muidugi olid tagasilöögid paratamatud. Nagu ka mõtteaine kõigi asjaosaliste jaoks. Sellegipoolest -- ma arvan, et peremajade süsteem lastekodulaste jaoks on ainuvõimalik variant. Et ei kasvatataks uut põlvkonda justkui teise dimensiooni kuuluvaid inimesi. Kui sööki teevad, koristavad ja kasvatavad spetsialistid, pole see võrreldav isegi liikluse õppimisega ringrajal (Anna Wahlgreni kujund lapsevanemate kohta, kes ei kaasa last igapäevategemistesse), see on heal juhul pigem võrreldav autokooli teooriakursusega. Või näiteks Umbridge'i Mustade jõudude vastase kaitse tundidega (mis kõik algsid käsuga võlukepp ära panna ja raamat lahti võtta).

Tuleb meelde üks ammukuuldud radiosaade, kus rääkis naine, kes oli kasvatada võtnud neiueas lastekodutüdruku. Viimane polnud näiteks vahet teinud suhkrul, jahul ja mannal. Süüa teevad ju kokad, eks ole. (Noh, ka Umbridege ju imestas: Teil ei lähe ju minu tundides praktilist võlukaitset tarvis!)

Ometi tekib kõhe tunne. Et kas need lapsed kunagi ise lapsevanemaks saades ei tekita paratamatult uuesti seda teist dimensiooni.

Tädi, laula mulle ka seda laulu, mida sa Lõvipoisile laulsid!

Uinu vaikselt, mu lind... Minu poja varsti kaheksa-aastases elus on vähe neid öid, kus ta on pidanud ilma oma lauluta magama minema.

(Magavd lapsed, nii suuremad kui väiksemad, ON üliarmsad.)




*
Kusjuures see ei pruugi olla muidugi ainult lastekodu kui sellise eripära. Ka mina olen käinud ühe noore, kahe lapsega kena pere kodus, kus polnud mitte ainsatki raamatut. Kui Muna on lugemata, siis Bullerby lapsi ja Imedemaa-Alice'it ette ei võta.

**Paberkandjal ajalehe tellimus on meil endiselt jõus just lastele mõeldes. Sest päevalehtede portaalidele lootma jäädes ei jõuagi laps ilmselt kaugemale päitsis tähelepanu tõmbavatest liislasside ning pärishiltonite uudistest. No ehk mõni suurem liiklusõnnetus kah sekka. Kõrreke loeb meil paberlehte juba regulaarselt, Lõvipoiss on koomiksite ja naljade staadiumis.

Labels: , ,

6 Comments:

At July 7, 2009 at 12:09 AM , Anonymous Liina said...

Annan Sulle au! Vähesed julgevad-tahavad endale koju midagi võõrast ja teistsugust. Müts maha, tõesti!

 
At July 7, 2009 at 8:51 AM , Blogger iibis said...

Ehh, mütsiga ei maksa kiirustada.

Ausalt öeldes ürituse kolmanda päeva õhtul, kui kogu pesakond oli lõpuks tund enne südaööd veenmismeetodil magama pandud, istusin kirstule, higi voolamas. Ja mõtlesin: nii, järgmine päev läheb üks laulupeole. Siis on veel üks päev jäänud ja siis on kõik!

Ei mingit filmilikku romantikat, kus eri taustaga lapsed üheskoos lilli noppides või luurekat mängides sõbrunevad. Pisike oli üleerutunud, enda poiss tusane ning külaline põhjustas tahtmatult pingeid.

 
At July 7, 2009 at 9:29 AM , Blogger kukupai said...

Esimese korra kohta läks isegi hästi, pidasid kokkulepitud aja lõpuni vastu...
Kas julged uuesti proovida? Sest kõige hullem lapse jaoks on, et teda enam ei taheta... Muidugi, eeltööd on vaja, aga omad lapsed said ju ka hindamatu kogemuse.

 
At July 7, 2009 at 9:39 AM , Blogger iibis said...

Uuesti ikka.

Aga mõne aja möödudes. Seni kirjutame, saadame fotosid.

Loodetavasti ajaliselt distantsilt suudavad ka omad lapsed asju paremini mõista.

 
At July 7, 2009 at 12:52 PM , Blogger ritsik said...

Olen samuti sarnaseid mõtteid mõlgutanud- lisaks oma kolmele võiks ju mõni nn poole kohaga laps veel olla. Aga olen ka mõelnud, et võibolla on lastekodulapsele selline kahe maailma vahel pendeldamine veel valusamgi. Võibolla tugipere on nagu oma ja samas võõras ja päriselt laps ikka sinna ei kuulu. Et kui juba teha otsus pakkuda veel mõnele lapsele kodu, siis ei mingeid poolikuid variante. Ja see peab sel juhul olema väga lõpuni mõeldud ja kindel otsus, mitte mingi vaatame-näeme variant.
Elan Sulle väga kaasa igal juhul! Loodan, et sellest kogemusest areneb midagi erilist ja väärtuslikku teile kõigile.

 
At July 8, 2009 at 10:51 AM , Blogger sille said...

kahjuks ei päästa ka need sos-majad lapsi "tavaelu" juurde. ka seal tuuakse söök potist ja raha on alati olemas, majandusmuresid ei ole. ja kui nad oma elu peale saavad, siis võtavadki muudkui sms-laene lõputult, sest nad pole reaalselt kokku puutunud sellega, et on vaja ka tagasi maksta näiteks.
mul töökaaslane tegeleb sos-külast välja kasvanud noortega ja see ei ole mitte kerge töö!

aga tubli oled, et püüad maailma parandada! olen samuti ise mõelnud selle peale, aga ootan kuni mu teismeline vanemaks saab, sest ausalt öeldes ei taha talle teimeeaks selliste elukogemustega sõpra. häbi mulle, muidugi, aga ei taha oma elu keerulisemaks teha.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home