iibise pesast

Saturday, January 17, 2009

Näriliste pealetung pesakonna vaimutoidule

Viimasel ajal on sõber Pumpernickel sagedasti nõutanud vaatamiseks 'oti fimmi. Ka õde ja vend vaatavad seda meelsasti.

Üsna hiljuti sai näriliste teema uuesti kogu pesakonnale visualiseeritud, sedakorda siis hiirefilmiga. Nõnda oli ka üsna loomulik, et tänane käik raamatupoodi -- realiseerimaks mõned Kõrrekese sünnipäevakinkekaardid -- sai mateeriaks ka vastava raamatu kujul. Selles olid nii Kõrreke kui Lõvipoiss (kellele õde suuremeelselt ühe kinkekaardi loovutas) täiesti ühel meelel.

Ja tulemus -- Lõvipoiss, kellele seni on meeldinud rohkem sellised uurimisraamatud -- geograafiast või loomadest või piraatidest -- on terve õhtu istunud oma toas ning lugenud järjest läbi üheksa peatükki.

Tänasel raamatupoeretkel soovis Kõrreke, et ma ka väikevenna jaoks midagi valiksin. Kui nägin Grühvlit, meenus soe soovitus Danzumehe ajaveebist ning nii sai ka Pumpernickel oma raamatu.* Mis muidugimõista kodus kohe ette lugeda tuli. Ning -- peategelaseks osutus Grühvli kõrval nimetu, aga nutikas hiir! (Tegelikult on hiir muidugi tuvastatav kasvõi kõrvalasuvalt illustratsioonilt -- ja vähemalt Pumpernickel juhtis kohe kodus sellele ka mu tähelepanu.)

Jah, siinkohal võib veel lisada, et õhtujutuks on meil parasjagu lugemisel Aeg hiirte jaoks ei peatu (autoriks Michael Hoeye)... Selle raamatu valis Kõrreke omale sünnipäevakingiks välja koos oma vanatädiga. Ning kuna ta ise on selle loomulikult juba läbi lugenud, siis on ta meile Lõvipoisiga ka vihjanud, et raamatu lõpp on täpselt niisama huvitav, kuivõrd paljutõotav on olnud algus.

---
*Soovitan raamatut väikelaste vanematele ka omalt poolt. Mitte ainult sisukuse ja mõnusa kujunduse, vaid vähemalt sama palju ka Villu Kanguri -- viimase aja lasteraamatute puhul kahjuks mitte eriti sagedase -- hea tõlke tõttu. Mõnus rütm ja muhe sõnavalik, nii et ettelugemine on puhas nauding.

Labels: ,

9 Comments:

At January 18, 2009 at 10:03 AM , Blogger helle said...

Süda läheb soojaks, kui loen selle pere laste eelistustest - raamatutest. Aina harvem tuleb seda ette, et kodus kõik loevad.
Muidugi tuleb hinnata ema suurt lugemust ja viljastavat eeskuju!
Päris tühjalt kohalt ei sünni miskit.

 
At January 18, 2009 at 10:08 AM , Blogger ritsik said...

Hiirekeseraamat näeb imeilus välja. DiCamillo on vist kirjutanud ka Kõik Winn-Dixie pärast (koerast seekord ja perest) ja sellestki on film. Raamat oli väga mõnus, film lamedavõitu.

 
At January 18, 2009 at 6:06 PM , Blogger iibis said...

Sjgelle, tänan muidugi heade sõnade eest. Aga kas see lugemus tänapäeval nii suur väärtus iseenesest ongi... Ise tunnen end mõneski küsimuses ikka päris eluvõõrana. Ehk peaks lugemaõhutamise asemel hoopis mingite maisemate küsimustega tegelema... Ei tea.

Ritsik, mulle jälle film meeldis. Raamatuni pole ise veel jõudnud.

 
At January 20, 2009 at 10:12 AM , Blogger helle said...

Mis see maisem on? Mammonat korjata?
Tarkus, mis tuleb läbi lugemuse, raamatute, on parim investeering tulevikuks.
Aga ega kõik nii arva. Arvatakse, et tuleks aina asju osta!!!

 
At January 20, 2009 at 12:06 PM , Blogger Danzumees said...

Nii armas, et teile ka Grühvel meeldis. Ma ise olin ka täpselt, nagu Sina, vaimustuses sellest hästi õnnestunud tõlkest :)))

 
At January 20, 2009 at 12:25 PM , Blogger iibis said...

Ei, Sjgelle, ma ei pidanud tegelikult mammonat silmas. Pigem mingeid kätega töötamise oskusi, rõhutama kodumasinate käsitemise ning hoolduse küsimusi -- noh, üldse praktilisi oskusi siis. Sedasorti maisemaid asju. Mu enda nõrgad küljed ilmselt on selliseid kahtlusi sünnitamas...

 
At January 20, 2009 at 4:02 PM , Blogger Kader said...

Meie 3-aastane käis sel nädalavahetusel esimest korda kinos, paljuski tänu siit blogist loetud kiitvatele sõnadele hiirefilmi kohta :)

 
At January 21, 2009 at 9:43 AM , Blogger Tiiu said...

Tere! Annan edasi meemi, toredaid elamusi ja head tegemist!

 
At January 21, 2009 at 12:01 PM , Anonymous Anonymous said...

ma viskan uut tutvust iibist sama meemiga kui tiiu.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home