iibise pesast

Tuesday, September 9, 2008

Paarisuhte kontrollpunkt


Olen viimasel ajal sageli vaatama jäänud poodlevaid abielupaare. Pood ongi üks selliseid häid kontrollpunkte, kus omavaheliste suhete areng kenasti kaardistub.

Suhte algul, kui kohustusi üksteise suhtes vähe, on lihtne ja lõbus ka nappide vahendite abil endale mõnusat õhtuveetu kavandada. Midagi head välja valida pole mingi probleem -- kui ka maitsed erinevad, valitakse lihtsalt kaks head.

Kui tekib ühine majapidamine, on ka esimesed ühised kohustused. Esialgu pole seal midagi väga koormavat. Lisaks veinipudelile ja puuviljadele tuleb korvi panna ka kartulikott ja pesupulber.

Järgmine punkt kaardil (see on muidugi vabatahtlik punkt, aga enamasti see elu jooksul siiski läbitakse) on laste sünd. Nüüd pole korviga enam suurt midagi teha. Kärru tuleb tõsta mähkmepakk, titetetoidupurgid ning noor isa peab suutma vajadusel tuvastada ka õige sordi rinnapatju. Esialgu ehk isegi huvitav ja uhke tunne. Mõne aja pärast on poeskäik ka lapsekasvatusüritus. Sead järeltulija käruistmele, üritad lükata käru kagemale kõigist riiulitest, kust võib midagi haarata või maha lükata ja püüad vajadusel trikiga esineva noorakrobaadi kinni -- ning sealjuures laod kärru vajalikud piima- ja pastapakid. Säästan siinkohal tundlikuma närvikavaga lugejat vastavast kirjeldusest kahe ja enama juunioriga.

Närvilisus poes võib olla tõesti ehk juhuslik -- oli halb päev ja nüüd teine veel kohmitseb seal sokiriiuli juures. Aga ka kannatuse katkemine on märk ikkagi -- suhte alguses oli ju õige veinipudeli ühine väljavalimine osa mängust, seda ka õhtutel, kui muu osa päevast oli ebaõnnestumiste jada. Kassade juures vaieldakse sageli, kelle kord on maksta. Sageli ei jäeta kasutamata võimalust öelda teisele midagi halvustavat. Kusjuures see, et kaasostjad või kassapidaja neid sõnu kuuleb, aitabki ilmselt saavutada ütlejal sellist õiget efekti. Alandus surutakse koos pisaratega maha ja pakitakse asjad kotti.

Kontrollpunkt sai läbitud. Järgmise korrani.

Labels: ,

10 Comments:

At September 9, 2008 at 3:46 PM , Blogger Manjana said...

see maksmise mure on ilmselt neil, kel on raha vähe. kui normaalselt teenitakse, siis sellist probleemi ei teki. kui kolevähe siis vist ka mitte.

 
At September 9, 2008 at 6:17 PM , Blogger Indrek said...

ka siis ei teki seda muret, kes maksab, kui on näiteks kas a) ühine toidukassa, kuhu panustatakse võrdselt, b) peetakse lihtsalt arvet ühiste kulutuste üle.

 
At September 9, 2008 at 6:38 PM , Blogger Maria said...

Lisaks on veel võimalus, et ongi ühine rahakott. Tegelikult pole ma kunagia ru saanud seda minu raha ja sinu raha ja tema raha. Eks muidugi erinevad pered ole erinevad ja ma ei halvusta seda. Lihtsalt meie peres on ühine rahakott, ühine konto ja ühine kassa sentide jaoks. Poes käimisel ei teki muud küsimust kui see, et kelle käes kaart parasjagu on.

 
At September 9, 2008 at 6:44 PM , Blogger iibis said...

Minu räägitud lugu on lihtsalt üldistus.

Kui kellelgi on kõik hästi, siis ongi... hästi.

Lugu on sellest, kuidas asjad väänduvad. See pole kellegi isiklik lugu, nii et sellena pole seda vaja ka võtta. Nagu puudub ka tarvidus aru anda, kelle käes on sinu peres rahakott.

 
At September 9, 2008 at 7:02 PM , Blogger iibis said...

Neid kommentaare veelkord vaadates tekib vajadus öelda: see ei ole ka minu lugu. Vähemalt sel määral, nagu üldse on võimalik jutustada mitteisiklikku lugu. Sest kusagil minus on ju miski reageeriv osake, mis annab märku: see läheb mulle korda.

Aga jah, otseselt minu isiklik lugu see pole.

 
At September 9, 2008 at 8:03 PM , Blogger Sehkendaja said...

Aga mina pole nagu märganudki toidupoes paare ja nende suhte arengut. Pigem mujal - mööblipoes, kord kangapoes... Toidupoes minu tähelepanekute (või tähelepanematuse?) järgi liiguvad kõik paarid vaikselt ja toovad korvi asju. Vahe on selles, et mõned teevad seda tüdimusega, teised rõõmsamalt. Enamik vist kuidagi neutraalselt. Ja meie ise kohati kelmikalt - kas seda ja seda ka seekord endale lubada võib?;)

 
At September 9, 2008 at 8:28 PM , Blogger iibis said...

Kui kelmikalt, siis on ju kõik korras.
Ehk on asi ka selles, et kui kahekesi ja mõnusalt, ei pane teisi nii väga tähele.

 
At September 9, 2008 at 9:02 PM , Blogger Segasumma Saara said...

Sul on vist täitsa õigus, et kui kahekesi ja mõnusalt, siis ei näe tõesti, mis need teised seal teevad ka. Päris huvitav lugemine ja kirjeldus minu jaoks oli :). Sellest on kahju kui inimesed isegi poes üksteist solvamata käia ei saa :(.

Meil on rahad noh, suht-koht ühised. Maksmise üle ei tülitse, rohkem et, noh, kellel parasjagu on piisavalt - eks see siis maksab. Aga muidu on ostlemine ju täitsa tore ühistegevus - ainult et korv läheb muudkui raskemaks, mida kassale lähemale. Õnneks mees teist tassib. A muidu see huvitatud uurimine ja arutlemine, et no mis me seekord head võtame - ja vallatu muigamine, kui teine mingi eriti kopsaka portsjoni maiust korvi topib (või, nagu minuga viimati juhtus, õlale vinnab - mul nimelt parajasti suur coca-cola zero nõrkuse periood ja seega taarusin täna viimased meetrid letini, pirakas mainitud toote pudel õlale äsatud... selja taga järgnev mees otsusekindla naisejupatsi ostlemisponnistuste üle muhelemas). Ja meil on juba 12 aastat kooselu varsti selja taga - aga ostlemine on endiselt mõnus tegevus :).

 
At September 9, 2008 at 9:20 PM , Blogger iibis said...

Hinnang: läbite niisiis kontrollpunkti ettenähtud ajaga ja edestate paljusid teisi teisi paarisorienteerujaid.

 
At September 10, 2008 at 8:44 AM , Blogger Sehkendaja said...

Kokakoola zeero on ka minu hetke nõrkus - aru ei saa, miks:) Tavaliselt tuleb kokakoolaisu ju suviti, eriti kui on soe. Ja samas murran ma suvest saadik pead, et mis vahe on zeerol ja lightil - mõlemal on kõik näitajad taga nullis. Maitse mõttes - kas light on siis magusam? (Andestust, I, see ei lähe teemaga enam üldse kokku:))

Aga poes käin sageli just üksi ja ikka pole midagi koledat märganud, ausõna. Pigem just on vahel sattunud selliseid vanapaare, kelle puhul mõtled, et näed, tahaks ise ka aastakümnete pärast nii.

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home