iibise pesast

Wednesday, May 27, 2009

Jubedaimad (laste)raamatud. Kas kellelgi on veel kaebusi?


Üks esimesi pikemaid raamatuid, mida mu pesamuna maldas järjest ja algusest lõppu õhtujutuks kuulata oli Limpa. Erakordselt muhe lugemine (minul isiklikult oli sedakorda vist juba neljas, sest suurematega sai mõni aasta tagasi vähmalt kolm korda läbitud.)

Ja et torti kaunistaks ka kirss, otsisin peale viimast peatükki üles ka ühe surematu arvustuse. Lubatagu seda siinkohal tsiteerida:

Oststin mõnda aega tagasi oma 5a tütrele raamatu Limpa ja mereröövlid. eile hakkasin siis lugema ja mis avastasin, et Limpa Limmo ja Limma rääkisid tondijutte ja üks neist oli selline kus poiss läks vanaema juurde ja ühte tuppa ei tohtinud minna. tsiteerin :" Vanaema magas , aga poiss libistas ennast voodist välja ja hiilis keelatud ukseni. Ta tegi selle lahti ja mis ta nägi- tuba oli verd täis ja igal pool vedelesid tuhandete väikeste laste pead! Poiss kohkus hirmsasti aga juba oli hilja, vanaema karjus: ahaa sa ei kuulanud mu sõna ja nüüd ma löön sul pea maha nagu teistel sõnakuulmatutel lapselastel!!!!!
kui ma seda lapsele lugesin siis ta oli shokis! ei tahtnud isegi magama minna sest hakkas kartma:( sellisel raamatul võiks vähemalt mingi hoiatus olla et väikestele lastele mitte lugeda. tean et poleks pidanud üldse lugemagi talle seda aga kui ette ei tea mis loed siis niiviisi loedki. kas kellelgi on veel kaebusi? peaks kohe kuhugi kaebama või sellele Kivirähk´ile helistama ja küsima et mis tal enda kaitseks öelda on. endalgi ihukarvad püsti!!!!!


Allikaks asendamatu leiunurk.

Suuremate lastega lugesime päris pikalt Papa raamaturiiulist kaasa võetud Tom Sawyerit ja Huckleberry Finni. Alguses ma küll pisut kahtlesin (et äkki on liiga poistekas), aga Kõrreke ja Lõvipoiss nautisid mõlemad täiega. Taustaks tänapäevaste lasteraamatutega võrreldes ikka korralik annus ajalugu, kirjandust, koguni (kirjanduslikku) satiiri, etnograafilisi pilte, geograafiat...

Samas tegid varateismelised Huck ja Tom suitsu, poppi, põgenesid linnast, üks lavastas koguni oma surma... Aga mitte see ei ärgitanud väitmast ameeriklasest kooliõpetajat Huckleberry Finn ei sobi Obama valitsusaega. Loomulikult tuleb hoopis likvideerida rassilise ebakorrektsuse ilmingud. Vajadusel kasvõi postuumselt. (Kuigi sisuliselt on ju tegu nii rassismivastase teosega, kui üldse olla saab. Jim on ju üks positiivsemaid tegelaskujusid kogu raamatus.)

Mida veel lisada nimekirja?

Oidipus, kuna õhutab ebasündsaid ihasid.
Romeo ja Julia, kuna propageerib alaealiste seksuaalsuhteid.
Tõde ja õigus, kuna räägib ka perevägivallast.

Raamatud on muidugi üleüldse ohtlikud asjad!

Labels: ,

9 Comments:

At May 27, 2009 at 10:39 PM , Anonymous offf said...

Ma mäletan, et keegi ema protesteeris "Mõmmi ja Aabitsa" vastu. Nimelt on seal ühes osas mingi stseen, kus Mõmmi räägib, et pahanduse tegemise eest võib vitsa saada. Noh eks valvekommentaatorist ema märganudki, et eesti seaduste järgi on vitsa andmine laste kehaline väärkohtlemine ja selline ebapedagoogline ja lapsi traumeeriv lõik tuleks MjA-st eemaldada.

 
At May 28, 2009 at 6:31 AM , Blogger Sehkendaja said...

Oot - ja mingi veriseid laste päid täis olev tuba on mingitpidi võrreldav Tom Sawyeri seiklustega kooliealistele lastele?

 
At May 28, 2009 at 7:10 AM , Blogger iibis said...

On küll võrreldav.

Et kui asi on humoorikas ja teravmeelne, leidub ikka mingi ninnu-nännutaja, kellele tundub see kahtlane.

Ms, minu meelest on suvaline meerikamaine sarimultik väärtuste propageerijana ohtlikum, kui Kivirähu üle-võlli-naljad. Kõrvuti Tom Sawyeriga sai sest kirjutatud siin ja praegu lihtsalt seetõttu, et oma peres neid paralleelselt lugesime (ja nautisime).

 
At May 28, 2009 at 8:37 AM , Anonymous Anonymous said...

Tuttav kolme lapse ema tõsimeelselt rääkis, kuidas ta ilmselt oma lastele Pipi lugusid ei loe, sest nii nagu Pipi ei tohi lapsed käituda...
Ise ja oma lapsed kasvanud Lindgreniga ja mingeid traumaatilisi läbielamisi pole veel täheldanud.
Thea

 
At May 28, 2009 at 8:58 AM , Blogger Tiina said...

Kõigepealt tuleks keelustada Punamütsike ja kõik ülejäänud Grimmide muinasjutud. Aga selle üle on juba arutatud küll ja rohkem. Kes veidigi kursis müüdiloome, müütide tähendusega ajaloos ja nende olulisusega inimeste arengus ja maailma toimimisest arusaamises, selliseid avaldusi ei teeks. Aga tuuleveskitega vist pole eriti mõtet võidelda?

 
At May 28, 2009 at 5:50 PM , Anonymous reet said...

Tom Sawyer mõjus minule küll umbes 9-aastaselt nii, et panin raamatu käest ja läksin köögis suppi keetva vanaema juurest turvalist maailma otsima. Kõik muu oli tore, aga Indiaani Joe seal koopas... Huu. Koopad ei meeldi ka 25 aastat hiljem, aga see võib olla seotud ka seal tavaliselt valitseva jaheda temperatuuriga.

Oma lastel laseksin Tom Sawyerit ja Huckleberry Finni küll lugeda, eks ma siis pakun ise seda turvalist maailma, kui lastel kole hakkab...

 
At May 28, 2009 at 7:56 PM , Blogger iibis said...

Minu jaoks oli Indiaani Joega koht eriti jube filmis. Noh, eks seda sai ka naabripliksiga vist pisut vara vaadatud.

Aga lugupeetud kirjandusõpetajat pahandas ju hoopis neegritest kirjutamine. Selline ajaloo ümbertegemine on see, mis on pehmelt öeldes kummaline. Seda enam, et teos on selgelt rassismivastane.

(Aga lugemine oli mõnus. Nagu see õhtujutu-värk üleüldse. Ja turvast sääl Kõrrekese lapiteki all üksteise kaisus puudu pole.)

 
At June 3, 2009 at 11:46 AM , Blogger triibu-liine said...

Noh, mina omal ajal mõtlesin,et sellist sõpra nagu Karlsson kohati oli, küll endale ei tahaks. Muudkui keerab sigadusi kokku ja sina jääd süüdi. Pipi vähemalt on hirmus hea südamega. Ja algusest peale on ju öeldud, et ega Pipi pole mingi tavaline laps.

 
At June 3, 2009 at 9:53 PM , Blogger iibis said...

Huvitav, et minu lastele Karlsson meeldis. Mulle käis kah lapsena mõnevõrra närvidele ja mul oli kohati raske end altruistlikult kommidest ilma jääva Väikevennaga samastada.

(Ning praegu tundub üldse kahtlane. Ebatervisiku toitumise propageerimine ning küsimus, miks soovis "paks mees oma parimais aastais" ikkagi nii kangesti Väikevenna juures ööbida?)

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home